Education

How The Camel Got His Hump – Solutions

In this article, you will find the English solution to Class 8 Chapter 1. Below are the NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 1, solved by our panel of professional teachers in accordance with the most recent CBSE guidelines.

This imaginary story, written by Rudyard Kipling, is set during a time when the world was just beginning and all animals except the camel, which was the laziest of them, worked for humans. We discover how an enraged Djinn gave the camel a hump because of his idleness, as he would sit around doing nothing for days and only say ‘Humph.’

NCERT Solutions for Class 8 students can be found in the English Supplementary textbook – It So Happened. Students can visit the Solutions’ website to learn about the other subjects covered by the NCERT Solutions for Class 8 and have a great learning experience.

How The Camel Got His Hump: A Synopsis

Rudyard Kipling wrote the story ‘How the Camel Got His Hump’, which narrates the tale of a lazy camel. Animals were utilised for labour by humans when everything was new at the beginning of the world. In the heart of the blazing desert, there lived a camel, which always ate sticks and thorns but refused to work. The camel only said ‘Humph!’ and merely answered, ‘Humph!’ to someone.

One day, the horse begged the camel to trot with the others one Monday morning, but he refused. The horse proceeded to notify the man. ‘Humph!’ said the dog the following time he went to work with the stick in his teeth and requested the camel to join him. The ox then approached the camel with the yoke around his neck and urged him to plough like him once more; the camel replied in the same way. The ox proceeded to the police station to report the man. The man summoned all three creatures and inquired about the camel. Class 8 English It So Happened How The Camel Got His Hump. They explained what had happened. To compensate for the camel’s efforts, they urged them to perform double shifts. They were all enraged and decided to hold a panchayat meeting.

The Djinn of all desserts came to the panchayat and inquired about the camel. The horse told them everything about the camel, and the Djinn swore to fix it. He asked the camel to work after noticing him staring at his reflection in the water. When the camel exclaimed, ‘Humph!’ The Djinn saw the camel’s back was growing. Djinn told the camel that he had got the hump because he had not worked. Djinn asked the camel to work, but he refused because he couldn’t work for three days with this hump. Djinn said that he might work for three days without eating or drinking and cautioned him to treat others with respect.

Chapter 1 – How The Camel Got His Hump: Important Points to Remember

  • The narrative of a camel carrying and fetching made to plough the fields is told in this chapter for Class 8 English.
  • Because it dwelt in the middle of the desert, the camel refused to work. The many animals were enraged at their owner for forcing them to work together.
  • The Djinn is the master of the deserts, so he recognised who the horse was talking about when he complained about the animal with the long neck and long legs.

How The Camel Got His Hump: Question and Answer

Page 3 – Comprehension Check 

How the camel got his hump

Question 1: What tasks were assigned to the dog and the ox?

Answer: Different animals were given different duties. The dog was trained to fetch and carry sticks because he was holding a stick, and the ox was assigned to plough the land because of the yoke he wore around his neck.

Question 2: Why did the camel stay in the middle of the desert?

Answer: The camel was the laziest of all the animals since he refused to labour and assist man. As a result, he resided in the middle of a raging desert since he refused to work. He ate sticks, thorns, and prickles, and when people approached him, all he muttered was “Humph!” and nothing else.

Question 3: What was the circumstance that made the dog, the horse and the ox very angry?

Answer: The dog, horse, and ox were enraged because the man assigned them the camel’s duties as well while he lounged in the midst of the desert. To compensate for the camel’s laziness, the three of them performed double shifts.

Question 4: How did the Djinn understand the horse was complaining against the camel?

Answer: The horse grumbled to the Djinn, Command of All Deserts, about the camel’s sloth while the other animals were assigned the camel’s duties. He claimed that the animal with the long neck and long legs that had been stranded in the midst of the desert since the beginning of the week had not done a single thing. When the Djinn heard this, he immediately realised the horse was referring to a camel.

Comprehension Check (Page 5)

How the camel got his hump

Question 1: The camel was looking at its own reflection in the pool. What impression do you get about the camel?

Answer: The camel was looking at its own reflection in the pool, stating that he was happy with his appearance, particularly his back. Perhaps he thought he was the most attractive animal and was admiring himself in the pool when he saw his reflection.

Question 2: The camel said, “Humph” repeatedly. What was the effect on him?

Answer: The Djinn tried hard to remind the camel of his responsibilities, which the lethargic animal shied away from due to his laziness. The camel kept repeating ‘Humph’ in a monotone tone, which irritated the Djinn. The camel’s back ballooned up into a huge hump in no time for repeating the word ‘Humph’ and failing to complete the chores allotted to him.

Question 3: According to the Djinn, was the use of the “humph”?

Answer: Djinn claimed that the camel had missed three days of work in a row; thus, he predicted that the camel would work for three days without eating. The hump on his back would allow him to store food and use the energy it provided without eating it, allowing him to operate for longer periods of time.

Question 4: “…he has never yet learnt to behave”. In light of this, what is the writer’s opinion about the camel?

Answer: According to the author, the camel is a lethargic animal that prefers to sit inactively and avoids work. He would spend the entire day eating sticks, thorns, and prickles. However, after he gained the hump, the Djinn instructed him to leave the desert and assist the other three animals—horse, cow, and dog—while working. It’s because of his laziness; he went three days without doing anything. His hump, according to the Djinn, would allow him to store food and use its vitality without eating it. It would also enable him to complete the unfinished work and continue to carry the hump, and live in the desert indefinitely.

Exercise (Page 6)

How the camel got his hump

Discuss the following topics in groups.

Question 1: Can this story be true?

Answer: No, the story is not based on true events. It’s a fantasy story.

Question 2: What, according to you, is the story about? Consider the following.

  1. How the world began?
  2. Why should everyone take his/her share of work seriously?
  3. How animals are important to humans?
  4. How did the camel get his hump?

Answer: How did the camel get his hump?

Tags
Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close
Close